Județul Suceava, cu aproape toate formele de relief, are resursele perfecte pentru cei care iubesc explorarea naturii, dar oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului liber, a vacanțelor, de la pescuit la sport extrem, de la drumeții la alpinism.
Turiștii au posibilitatea, în perioda verii, să participe la partide de pescuit sau să practice river rafting pe râurile repezi din zona de munte, dar și să străbată diverse trasee cu bicicletele, ori să călărească.
Totodată, pe perioada iernii, sporturile de iarnă pot fi practicate în stațiunile montane ale județului.
Frumusețile zonei pot fi văzute de doritori și de la înălțime cu zboruri de agrement cu avion ultrauşor.
Cel mai important obiectiv în turismul montan din județul Suceava este Masivul Rarău, având trei căi de acces rutier şi oferă posibilităţi foarte diverse pentru practicarea unei mari varietăţi de sporturi şi a altor tipuri de activităţi turistice pe trasee de cicloturism, trekking, turism ecvestru, turism pastoral, domenii de activitate speologică, trasee de schi touring, freeride, offroad, căţărare pe gheaţă, alpinism şi escaladă sportivă, parapantă.
Turiștii sunt atrași în zonă și de peisajele Obcinelor Bucovinei care sunt vestite nu numai prin multitudinea mănăstirilor, ci şi prin sate pitoreşti pe care le ascund prin poieni şi văi la poalele munţilor care deşi sunt mari ca întindere, au altitudini relativ mici.
Culmile sunt molcome, bine împădurite cu păduri de fag, paltin şi molid, întrerupte de pitoreştile fânate ale localnicilor, bine gospodărite.
Cea mai înaltă şi mai spectaculoasă dintre obcini este Obcina Mestecănişului 1.500 m (1.586 m-Vârful Lucina), iar din Pasul Mestecăniş se poate parcurge traseul spre Vf Lucina apoi spre Pasul Cârlibaba spre Izvoarele Sucevei, dar și ( 1096 ) – Vf. Mestecăniş ( 1291) – Vf. Oiţei ( 1284) – Dealul
Obcina (1153) – Poiana Mănăilei (1325 m) – Vf. Obcina (1251 m) – Vf. Lucina (1588
m) – Muntele Hrobi ( 1507 m) Pasul Cîrlibaba (1225 m) – sat Bobeica (1100 m) – Izv.
Sucevei. trasee montane .
Obcina Feredeu – 1.400 m
Obcina Mare care este cea mai întinsă, dar cu cele mai mici altitudini – sub 1.300
m.
Culmile sunt molcome, bine împădurite cu păduri de fag, paltin şi molid,
întrerupte de pitoreştile fânate ale localnicilor, bine gospodărite.
Județul Suceava este renumit pentru zestrea de monumente istorice, dar și de modul în care sunt păstrate tradițiile zonei, fiind regiunea din România cu cel mai mare număr de obiective incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, respectiv opt biserici medievale cu frescă exterioară, dar și rezervația Codrul Secular de la Slătioara.
Pe lângă acestea, atracții în județ sunt Cetatea de Scaun a Sucevei unde poate fi vizitată o expoziție permanentă care atestă caracterul militar al obiectivului, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Istorie a Bucovinei din Suceava, dar și muzee ale ouălor încondeiate, ori Muzeul Lemnului din Câmpulung Moldovenesc.
Totodată, de un foarte mare interes se bucură rezervațiile naturale din județ.